Terveydenhoitaja ja lääkäri

Kangasalan lukion opiskeluterveydenhuollosta vastaa Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskus. Opiskeluterveydenhuollossa sinua palvelee kokopäiväinen terveydenhoitaja ja opiskeluhuollon lääkäri 3 päivää viikossa sekä fysioterapeutti, jonka vastaanotto on terveyskeskuksessa. Opiskeluterveydenhuolto on ennaltaehkäisevää terveydenhuoltotyötä mutta hoidamme myös perustason sairaanhoitoa esim. äkillisesti sairastuneen hoito, pitkäaikaissairauden seuranta, reseptin uusinta, koulutapaturman hoito jne. Tarvittaessa lääkäri voi tehdä lähetteen erikoissairaanhoitoon. Fysioterapeutin vastaanotolle lähetteen ja yhteystiedot saat tarvittaessa joko terveydenhoitajalta tai lääkäriltä.


Terveydenhoidon tilat löytyvät lukion 1. kerroksesta. Tilat ovat osittain yhteiset Pikkolan yläkoulun kouluterveydenhuollon kanssa.


Opiskeluterveydenhuoltoon sisältyvät yksilölliset terveystarkastukset, terveysneuvonta ja sairausvastaanotto, raskauden ehkäisy ja seksuaaliterveyteen liittyvät asiat, yhteistyö koulun henkilökunnan ja nuoren huoltajien kanssa, erilaiset infotilaisuudet ja opiskeluhuoltotyö.


Opiskeluhuoltotyöllä tarkoitetaan kaikkea opiskelijan hyvään oppimiseen sekä fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin liittyviä asioita koulussa. Sekä terveydenhoitaja että lääkäri osallistuvat koulun yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän toimintaan. Yksilökohtaista opiskeluhuoltoa toteutetaan tarvittaessa moniammatillisessa asiantuntijaryhmässä jossa voivat olla osallistujina opiskelijan lisäksi esim. hänen huoltajansa, opinto-ohjaaja, kuraattori, psykologi, lääkäri, terveydenhoitaja ja rehtori/apulaisrehtori. Ryhmä kootaan aina opiskelijan tarpeen mukaan.


Opiskeluhuollon henkilökunta on salassapitovelvollinen. Käynnit kirjataan terveyskeskuksen sähköiseen tietojärjestelmään. Koulun henkilökunnan kanssa tehdään yhteistyötä nuoren ja tarvittaessa perheen luvalla.Terveydenhoitaja 

Terveydenhoitaja on tavoitettavissa pääsääntöisesti joka koulupäivä joko ajanvarauksella tai ilman. Terveydenhoitajaan ja lääkäriin voit olla yhteydessä kaikissa terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Ilman ajanvarausta voi tulla päivittäin klo 11.00 - 11.30. Muina aikoina vastaanotot ovat yleensä ajanvarauksella. Ajan voi varata joko  puhelimitse, Wilma-postin välityksellä, sähköpostilla tai netin kautta osoitteesta: https://mediaika.fi/kangasala/app⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Voit tulla myös käymään, jos terveydenhoitaja ei ole varattuna.


Säännölliset terveystarkastukset tehdään 1. vuoden opiskelijoille ja niille opiskelijoille, jotka vaihtavat koulua kesken lukuvuoden, sekä yksilöllisen tarpeen mukaan. Lääkärin terveystarkastus suoritetaan tytöille 1. vuonna ja pojille viimeistään 2. vuoden aikana kutsuntatarkastuksen yhteydessä.


Terveydenhoitajaan voit olla yhteydessä kaikissa terveyteen ja opiskeluun liittyvissä asioissa. Myös lääkärin vastaanotolle voi tulla kaikissa askarruttavissa asioissa, ajan voi varata terveydenhoitajalta.


Koulutapaturmissa joko terveydenhoitaja tai lääkäri tai tarvittaessa muu koulun henkilökunnan jäsen antaa tarvittavan ensiavun ja ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon. Jos tarvitsee kiireellistä hoitoa, voi aina tulla vastaanotolle. Jos terveydenhoitaja tai lääkäri ei ole paikalla, voi hakeutua suoraan Kangasalan terveyskeskuksen päivystysvastaanotolle (Herttualantie 28, 36200 Kangasala, puh: 03 5655 4025. Päivystys on avoinna ma-to klo 8-21, pe ja arkipyhien aattoina klo 8-16.


Fysioterapeutin ja lääkärin sairaanhoitokäynnit ovat asetuksen mukaan maksullisia yli 18 vuotiaille opiskelijoille (käyntimaksu 11,60 euroa).  Tarkemmat tiedot maksuista saat opiskeluterveydenhuollosta.


Koululääkäri

Koululääkärillä on säännölliset vastaanottoajat koululla tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin.


Lääkärin tehtäviin kuuluu mm. terveystarkastukset, terveysneuvonta, ehkäisy- ja seksuaaliterveyteen liittyvät asiat, mielenterveystyö, opiskelukyvyn selvittelytyö ja opiskeluhuoltoon liittyvät asiat sekä perustason sairaanhoito (esim. perussairauksien seuranta ja kontrollit, reseptin uusinnat, äkilliset sairastumiset).


Lääkäri tapaa kaikki 1. vuoden opiskelijat terveystarkastuksen yhteydessä. Ajan saat terveydenhoitajan tarkastuksen yhteydessä. Tytöt tarkastetaan 1. vuoden aikana ja pojat tarpeen mukaan 1. vuoden aikana tai viimeistään 2. vuonna Puolustusvoimien kutsuntatarkastuksen yhteydessä.


Vastaanottoajan voit myös varata lääkärille  terveydenhoitajan kautta.

18 vuotta täyttäneille selkeät lääkärin sairaanhoitokäynnit ovat maksullisia. Käyntimaksu 20,90 euroa veloitetaan kolmelta käynniltä kalenterivuoden aikana. Maksut tulevat laskulla, emme käsittele käteistä rahaa.


Maksuttomia käyntejä ovat aina ehkäisy- ja seksuaalisuuteen, mielenterveyteen ja opiskelukyvyn selvittämiseen liittyvät asiat sekä kaikki terveystarkastuskäynnit.


Lääkäriin voit olla yhteydessä kaikissa terveyteen ja opiskeluun liittyvissä asioissa.