Ylioppilaskirjoitukset

Kuvassa ylioppilaskokeet liikuntasalissa.
Ylioppilaskirjoituksia järjestetään syksyisin ja keväisin. Niiden merkitys on kasvanut jatko-opintoihin hakeutumisessa.

Lukion päättökokeen muodostavat valtakunnalliset ylioppilaskirjoitukset, joista tarkemmin voi lukea Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta (https://ylioppilastutkinto.fi). Saadakseen ylioppilastodistuksen opiskelijan on suoritettava vähintään viisi (tutkinnon aloitus keväällä 2022 tai myöhemmin)  tai neljä pakollista koetta (tutkinnon aloitus viimeistään syksyllä 2021).  Vähintään yksi pakollisista kokeista on oltava vaativamman tason ( A-tason) koe. 

Jos aloitat yo-tutkinnon suorittamisen aikaisintaan keväällä 2022, voit lukea tutkintouudistuksesta tarkemmin täältä⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ linkki Ylioppilastutkintolautakunnan sivulle).

Lisäksi Ylioppilastutkintolautakunta on julkaissut verkossa toimivan Ilmo-palvelun, jossa voi kokeilla, millaiset koeyhdistelmät täyttävät uudistuneen yo-tutkinnon kriteerit. Tästä linkistä (https://ilmo.ylioppilastutkinto.fi/fi) pääset palveluun .

Eritasoisia kokeita on matematiikassa, toisessa kotimaisessa kielessä ja yleisimmin opetetuissa vieraissa kielissä . Kokelas voi valita kokeen tason opiskellusta oppimäärästä. riippumatta. Kirjoitusaineita ovat äidinkieli, toinen kotimainen kieli, vieraat kielet, matematiikka ja reaaliaineiden kokeet.

Ylioppilastutkinnon suorittamisen voi hajauttaa enintään kolmeen peräkkäiseen tutkintokertaan. Hylätyn ja hyväksytyn kokeen uusimisesta annetut määräykset ja ohjeet löytyvät tämän tekstin yläosassa löytyvästä Ylioppilastutkintolautakunnan virallisille sivuille ohjaavasta linkistä.

Ylioppilaskokeisiin ilmoittaudutaan koulun antaman aikataulun mukaan Wilmassa, minkä jälkeen tulostettu ilmoittautumiskaavake viedään kansliaan, josta saa laskun yo-maksujen maksamiseksi. Korottaja/uusija jolla ei ole käytössä Wilmaa, voi ilmoittautua kansliasta saatavalla lomakkeella.