Kansainvälisyys

ESN-konferenssin opiskelijat 2012 Setubal, Portugal.
ESN-konferenssin opiskelijat 2013, Kangasalan lukiolla.
ESN-verkoston Facebook-sivut
European School Network

Kansainvälisyystoiminta koulussamme koostuu

• laajasta kielivalikoimasta (englanti, saksa, ranska, ruotsi, espanja, italia, venäjä),
  • aktiivisesta osallistumisesta kansainvälisiin projekteihin ja opiskelija-vaihtoon
  • European School Networkin oppilasvaihtopankin kautta opiskelijalla on mahdollisuus lähteä opiskelemaan ulkomaiseen kouluun 1-8 viikoksi, osallistua ryhmäprojekteihin tai hänet voidaan valita opiskelijajäseneksi vuosittaiseen ESN-konferenssiin. Lisätietoja opinto-ohjaajalta.
  • opiskelijoiden kansainvälisyysklubista. Ota yhteys kansainvälisyydestä vastaavaan opettajakoordinaattoriin.
  • vuosittain lukiostamme valitaan yksi opiskelija Eurooppa-stipendillä Brysselin EU-toimistoon kahden viikon mittaiseen työskentelyyn.

Kangasalan lukiossa voit suorittaa viisi kansainvälisyyskurssia. Kurssien tavoitteena on kulttuuri- ja kansainvälisyystuntemuksen lisääminen ja oman maailmankuvan laajentaminen.

Opiskelija voi suunnitella itse kurssinsa sisällön ja hyväksyttää sen kansainvälisyystyöryhmän opettajajäsenillä. Opiskelijan kurssikokonaisuuteen voi sisältyä mm. osallistuminen kansainvälisyysprojektiin, isäntäoppilaana toimiminen tai johonkin vieraaseen kulttuuriin perehtyminen esimerkiksi vaihto-oppilasvuoden aikana. Mikäli esimerkiksi yksittäinen projektityö ei vielä vastaa kokonaista kurssia, opiskelija voi koota kurssisuorituksen myös ns. kansainvälisyyspassilla. Passiin kootaan kansainvälisyyssuoritukset ja kurssimerkinnän saa kun ne vastaavat yhden lukiokurssin työtä.

Suorituksen hyväksyvä kansainvälisyystyöryhmän opettaja voi pyytää opiskelijaa laatimaan esimerkiksi raportin tai portfolion kurssisuorituksestaan. Kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä.

European School Network, eurooppalainen oppilasvaihtopankki

• European School Network on vuonna 2006 perustettu eurooppalaisten ystävyyskoulujen verkosto, joka mahdollistaa lyhyet 1 - 8 viikon pituiset opiskelijavaihdot ulkomailla.

• Perustajana ovat Tampereen kehyskuntien lukiot, ja verkosto koostuu näiden lukioiden ystävyys- ja kontaktikouluista ympäri Eurooppaa.

• Mukana olevat koulut on lueteltu verkoston internetsivuilla www.esnetwork.eu

• Ulkomaisessa koulussa opiskelu ja isäntäperheessä asuminen kehittää mm. vuorovaikutustaitoja, itseluottamusta, kielitaitoa ja omatoimisuutta.

• Lisätietoaja Kiti Kelloniemeltä.

ESN PROJEKTIT

nian kulttuuria drakula-
myytti

Yhteistyökumppani Italiassa

• Kangasalan lukiolla on yhteistyökoulu, Primo Levi -lukio Bollatessa Milanon kupeessa Pohjois-Italiassa. (http://www.primolevibollate.it/)
  • Yhteistyössä ovat mukana niin opiskelijat, opettajat kuin vanhempainyhdistyskin.
  • Lukuvuonna 2018-2019 on käynnissä projekti, johon osallistuu noin 25 opiskelijaa sekä Kangasalta että Bollatesta. Projektiin sisältyy kaksi tapaamista, toinen alkuvuodesta 2019 Kangasalla ja toinen huhtikuussa Bollatessa.
  • Lisätietoa Anna Korkamalta ja Jussi Partaselta

International Student Leadership Institute -viikko Saksassa

• Englanninkielinen tapahtuma 2-4:lle koulumme opiskelijalle maaliskuussa
  • Viikon aikana opitaan mm. vuorovaikutus- ja ryhmätyötaitoja eri kansallisuuksia edustavien nuorten kanssa.
  • Osallistumisesta saa KV-kurssisuorituksen.
  • Ilmoittautuminen tammikuun alussa.
  • Lisätietoa Leena Timoselta

Yhteistyökoulu Ahvenanmaalla

• Kangasalan lukiolla on yhteistyökoulu Ahvenanmaalla.
  • Järjestetään vastavuoroisia lyhyitä opiskelijavaihtoja.
  • Lisätietoa Tiina Reynaudilta

Liikuntakurssit Suomessa ja Ruotsissa

• Vuorovuosin järjestetään elämysliikuntakurssi Kuusamossa ja laskettelukurssi Åressa Ruotsissa.
  • Keväällä 2019 järjestetään laskettelukurssi.
  • Syksyllä 2018 järjestetään elämysliikuntakurssi.

Nordic Winter Activities

• Projekti toteutetaan yhteistyössä muiden Tampereen seudun lukioiden kanssa.
  • Projektiin osallistuu nuoria useista Euroopan maista.
  • Helmikuussa 2019 nuoret saapuvat Suomeen viettämään talvista viikkoa. Ohjelmassa on talvisia urheilulajeja.
  • Keväällä 2019 projektiin osallistuneet suomalaisnuoret matkustavat vastavierailulle majoittamiensa nuorten kotimaahan.
  • Lisätietoja Kiti Kelloniemeltä

Eurooppa-stipendi

• Kangasalan lukiossa myönnetään vuosittain Eurooppa-stipendi.
  • Stipendin saanut nuori pääsee työskentelemään Pirkanmaan EU-toimistoon Brysseliin kahdeksi viikoksi kesä-heinäkuussa.
  • Stipendi kattaa matka- ja majoituskulut.
  • Lisätietoa Anna Korkamalta ja Teuvo Ropolta

Muuta

Lukion opiskelijat voivat osallistua myös Kangasalan Rotaryklubin järjestämiin nuorisovaihtoihin. Lisätietoja löytyy osoitteesta: www.kangasalarotary.net

HUOM! Kansainvälisyyteen voi osallitua myös esimerkiksi majoittamalla kouluumme tulevia ulkomaalaisia vieraita. Kysy lisää Kiti Kelloniemeltä tai Anna Korkamalta.